Protez Uygulamaları

Protez Uygulamaları

Protez Uygulamaları

Diş kaybı yaşanan durumlarda eksik diş dokularını yerine getirmek için ağız içine uygulanan sabit ve hareketli protezler vardır.

 

Sabit Protezler: Diş kaybının birkaç dişle sınırlı kaldığı durumlarda yeterli sayıda doğal diş üzerine yapılan köprü veya tek diş üzerine yapılan kaplamalardır. Sabit protezler için dişte porselen malzemeye yer hazırlamak için bir küçültme işlemi uygulanır. Kesim diye adlandırdığımız bu işlemde diş çepçevre en az 3mm kesilir.  Genel olarak metal alt yapı üzerine porselen işlenerek elde edilir. Alternatif olarak zirkonyum değerli metaller full porselen kullanılarak da yapılabilirler. Gelişen teknoloji bizlere 3d yazıcıları diş yapımında da kullanma imkanı da vermektedir.

 

Hareketli protezler: Çok sayıda diş eksikliği veya tam dişsizlik vakalarında eksik dişleri yerine koymak için uygulanan ve hastanın kendi isteğiyle çıkarabildiği protezlerdir. Günümüzde uygulanan çok çeşitli hareketli protezler vardır. 


Hareketli Protezler

Tam Protezler: Hiç dişi olmaya vakalarda tam damak şeklinde yapılan protezlerdir. Tam damaklar ancak birkaç prova ve ölçü alınarak yapılabilir.  Çünkü damağın mevcut dokulara sıfıra sıfır oturması ve çiğneme kayıtlarınızın çok iyi alınması gerekmektedir. Hastanın hiç dişi olmadığından protez ancak damağınıza çok iyi oturmasıyla tutacaktır. Yine tam damaklarda kullanılan dişlerin iyi kalitede olması zamanla kolay aşınmaması ve çiğneme kalitesi açısından önemlisidir. Protezin kırılmaması için de içinde metal bir iskelet bulunması gerekir.

 

Hassas Bağlantılı Protezler: kısmi dişsizlik vakalarında uygulanan tutuculuğu ve estetik görünümü yüksek protezlerdir. Hassas bağlantılı protezler halk arasında çıtçıtlı diye bilinmektedir. Bu sistemde hareketli parça içerisinde hassas bir kilit sistemi bulunur. Eldeki doğal dişler porselen kaplama yapılır ve kilidin diğer parçası da  bu porselen kısımda kalır. Yine alınan hassas ölçüler ve provalarda kilitlerin birebir örtüşmesiyle tutuculuk sağlanmış olur. Dışarıdan bakıldığında hastanın ağzında hareketli bir protez olduğu anlaşılmaz. Hasta da  sabit proteze yakın konforlu bir protez kullanmış olur.

 

Kroşe Bağlantılı Hareketli Protez: kısmi dişsizlik vakalarında elde kalan diş sayısı daha az olduğunda uygulanan, tutuculuğun doğal dişler üzerine gelen bir kroşe(kanca) ile sağlandığı protezlerdir. Estetik olarak daha az yeterli protezlerdir. Tutuculuğu da hassas bağlantılı protezler kadar iyi değildir. Kroşe uygulayacağımız protezlerde kroşe gelecek dişlerin de porselen kaplanarak ileride oluşabilecek çürük ve aşınma gibi tehditlerden korunması gerekir.