İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi

Günümüz diş hekimliğinde eksik diş ya da dişler yerine diş koymak için yapılan tedavilerin geldiği son nokta olan implant tedavisi çok hassasiyetle yürütülmelidir. İmplant kelime anlamı olarak vücuda dışardan yerleştirilen malzemeyi ifade eder.


Diş hekimliğinde kullanılan implantlar titanyum maddesinden elde edilen çok titiz ve yüksek teknolojili laboratuvarlarda çeşitli tekniklerle yüzey hazırlığı yapılan değişik boy ve çaplarda silindirik parçalardır. Bu implantlar insan kemik dokusuyla tamamen kaynaşmakta ve doğal diş köküne benzer bir yapı halini almaktadırlar.


İmplant tedavisi tavsiye edilen hastalardan öncelikle ilgili bölgenin bir tomografik görüntüsü istenir. Bu tomografide kemiğin hacmi, boyu, yoğunluğu, komşuluktaki damar ve sinirler, anatomik yapılar incelenir ve ancak ondan sonra implant uygundur ya da değildir denebilir. Yani sadece 2 boyutlu panaromik filmlerle implant tedavisi kararı almak son derece risklidir.


İmplant uygulanabilir kararı alındıktan sonra implantın bölgeye yerleştirilmesi için bir operasyon yapılır. Bu operasyon steril şartlarda lokal anestezi altında yapılır. Yani kanal tedavisi için nasıl uyuşturuluyorsa o kadar uyuşturulur. Hasta operasyon esnasında ağrı hissetmez hatta doktoruyla sohbet bile edebilir. İmplantlar yerleştirildikten sonra bölge uygun tekniklerle dikilerek kapatılır. Bu dikişler 1 hafta sonra ilk kontrolde alınır. Bu dönem implant tedavisinin en ağrılı ve sıkıntılı dönemidir.


Herhangi bir sorun oluşmaması için hekimin titiz çalışmasına ek olarak hasta doktorunun tavsiyelerine uyar, verilen ilaçları kullanır, ağız hijyenine dikkat eder, sigara kullanmazsa sonraki dönem artık bir bekleme sürecidir. En az 3- 4 ay implantın kemikle kaynaşması beklenir. Rutin kontrollerde filmler çekilerek kemikleşme takip edilir.


Gerekli kaynaşma izlendiğinde protez yapma süreci başlar. Bu süreçte implantın üstü açılarak gerekli protez parçaları vidalanır ve ölçüler alınır. Birkaç prova yapıldıktan sonra hastanın yeni yapılan dişi takılır. İmplant kayıp dişi yerine koyma protokolünde teknolojinin geldiği son nokta olsa da görüldüğü gibi hassasiyet bilgi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Hem hastanın hem implant tedarikçisi firmanın hem de hekimin tamamen bir iş birliği ve güven içinde çalışması gerekir. İmplant yaptırmak isteyen hastalar tüm bu süreçleri yaşayacaklarının bilincinde olmalılar.