Dolgu Tedavisi

Dolgu Tedavisi

Dolgu: Çürüyen dişlerde çürük dokunun uzaklaştırılarak uygun materyallerle doldurulması işlemidir. Güncel olan ve sıklıkla kullanılan 3 tip dolgu vardır.


Kompozit (beyaz) Dolgu: Kliniğimizde de sıklıkla kullandığımız bu dolgu çeşidi hem ön hem de arka dişlerde adeziv (diş dokularına biyomekanik bağlanma) teknolojinin kullanıldığı estetik bir uygulamadır. Tek dezavantajı yapım tekniğinin hassasiyet gerektirmesi ve dişin kan ve tükürükten muhakkak izole edilmedi gerekliliğidir.   Doğru tekniklerle yapıldığında çürük nedeniyle kaybedilen diş dokusunu yerine koymada en başarılı restorasyonlardan biridir. Hem uzun ömürlü hem de konforlu bir dolgu elde edilmiş olur.


Amalgam (siyah) Dolgu: Geçmişten günümüze kadar başarıyla uygulanan bir dolgu çeşididir. Dişe sadece mekanik olarak tutunan,  cıva gümüş kalay gibi metallerden oluşan alaşım bir malzemedir. Geçmişte kompozitler ve adeziv sistemler henüz keşfedilmemişken çürük sebebiyle kaybedilmiş diş dokusunun yerine konmasında sıklıkla kullanılmıştır. En büyük dezavantajı estetik olmamasıdır.  Bugün yeni gelişen dolgu sistemleriyle yavaş yavaş terkedilmekte ancak kompozit dolgunun yapılmasının mümkün olmadığı izolasyon problemleri olan arka diş bölgelerinde nadir de olsa tercih edilmektedir.


Mineral Dolgular: Çeşitli mineral yapılı siman benzeri materyallerle yapılan dolgulardır. Özetle kompozit ve amalgam materyalleri arasında bir dolgudur diyebiliriz. Kompozit ve amalgamı dezavantajları sebebiyle uygulayamadığımız dişlerde bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Hem sağlam hem de beyaz renkte olması hem de kompozit kadar hassas bir teknik gerektirmemesi tercih sebebidir.


İnley Onley Overley: Bu tedaviyi laboratuvar dolgusu ya da full porselen dolgu olarak tanımlayabiliriz. Bazı durumlarda dişler ağız içi dolgu yapılamayacak kadar doku kaybına uğrar. Fakat kaplama yapmak için dişin küçültülmesine de gerek olmayacak kadar mine dokusu kalmış olur. İşte tam da bu durumlarda dişte bir hazırlık yapılır. Çok hassas ölçüler alınarak laboratuvarda cad-cam cihazlarda çok dayanıklı porselen veya kompozit bloklardan kazıma yöntemiyle yekpare dolgular üretilir. Bu dolgu dişe çok güçlü yapıştırıcılarla yapıştırılır. Böylece hem kalan diş dolguları korunur hem de dayanıklı bir dolgu elde edilmiş olur. Yapay zeka ve 3 boyutlu kazıyıcılar sayesinde üretilen bu dolgular çağımız diş hekimliğinin en yüz güldüren tedavilerinden biridir.